Jokić među 20 najboljih NBA igrača

Ugledni časopis Sports Illustrated je prošle sedmice objavio svoje rangiranje najboljih 100 igrača u NBA. Četiri igrača Denver Nuggetsa su se našli na pozicijama između 31-100. Will Barton na 70., Jamal Murray na 55., Gary Harris na 44. mjestu i Paul Millsap na 37. mjestu.

Ono što je obradovalo sve pristalice Nuggets-a je podatak da se Nikola Jokic našao na 18. mjestu na listi, jedno mjesto ispred svog divizijskog konkurenta, Karl-Anthony Towns-a. Analitičari upoređuju Jokića i Towns-a od njihovih „rookie“ sezona, kada je Towns proglašen novajlijom godine, a Jokić imao iznenađujuće dobre nastupe u prilično ograničenim minutama. Obojica su izgledali kao da revolucioniziraju centarsku poziciju, iako na različite načine. Poređenja su se povećala u drugoj sezoni, budući da je Jokic postao istaknutiji dio Denverovog tima. Ipak, Towns-a su svi smatrali boljim igračem osim možda navijača iz Denvera ili Beograda.

Prošle godine, Jokića je sustigao Towns-a onda su se njih dvojica susreli na posljednjoj utakmici  redovne sezone, gdje su se obojica borili da svoju ekipu odvedu u plej off. Jokić je dobio bitku ali su Timbervulsi osvojili rat. Jokić je ostvario učinak od 35 poena, 10 skokova i 3 asistencije dok je Towns imao 26 poena, 14 skokova i 2 asistencije.

Oba igrača su izrazito slični po učinku iako im se stilovi razlikuju. Obojica su izvrsni skakači i strijelci, dok se obojica lošiji na odbrambenom polju. Towns je dominantan u igri jedan na jedan, dok je Jokić podjednako dominantan kao asistent i plejmejker.

“Ako pretpostavimo da je svaki igrač na našem popisu okružen prilično prosječnim suigračima kao neka vrsta vakuumskog testa, Jokića je među onim igračima koji će ih vjerovatno poboljšati. Spoljašnji rezervni igrači će rijetko izgledati tako dobro kao kad ih Jokić hrani svojim loptama. To je bila ključna točka razdvajanja Jokića i Karl-Anthony Townsa u određivanju njihovog rangiranja. ” (Sports Illustrated)

Ova je osnovna razlika zbog koje mnogi NBA fanovi favorizuju Jokićevu visoku inteligenciju i naprednu statistiku u odnosu na Towns-ovu neuporedivu sposobnost realizacije. Rasprava o tome koji je talent više koristan će vjerojatno trajati u  godinama koje dolaze, ali je ovo prvi put da je neki prestižni časopis stavi Jokića na vrh.
Nikola Jokić više nije podcijenjen.  Razmislite na trenutak o činjenici da je Jokic sada igrač koji se smatra jednim od 20 najboljih igrača u ligi i u rangu je sa najvećim NBA zvijezdama. Podsjećam vas da mu je tek 23 godine.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s