Upoznajte Denverov tim za sezonu 2019

Nakon što su drugu godinu zaredom propustili play off u poslednjoj utakmici, sezona 2018-19 ima samo jedan cilj: ulazak u play off. Mladi Nuggets tim je gladan i spreman da preduzme sljedeći korak i dođe do cilja, ali hoće li njihov napad biti dovoljan da ih dovede tamo gdje žele ići, ili će im odbrambeni nedostaci opet biti uzrok pada?

Ime tima: Denver Nuggets

Prošlogodišnji učinak: 46-36

Ključni gubici: Wilson Chandler, Kenneth Faried, Darrell Arthur

Ključne dopune: Isaiah Thomas, Michael Porter Jr., Jarred Vanderbilt

 

  1. Koji su značajni potezi napravljeni tokom mađu sezone?

Glavni cilj je bio održati kontinuitet za Denver Nuggetse. Tim je ponovno potpisao ugovor sa Will Barton- om na četiri godine vrijedan 54 miliona dolara i otvorio put za njega da uskoči u startnu petorku na poziciju krila. Barton je prošle sezone bio Denverov multi-alat, započeo je 40 od ​​81 utakmice i igrao na pozicijama plejmejkera, beka šutera i krila. U početnoj postavi, Barton će Denverovom napadu dodati još jednog šutera, plajemjkera i koš-getera.

 

Nuggetsi su takođe potpisali ugovor sa Nikolom Jokićem na petogodišnju vrijednost u iznosuod  148 miliona dolara. Nuggetsi su već neko vrijeme posmatrali Jokića kao temelj svoje budućnosti, tako da ovo potpisivanje nije bilo iznenađenje. Međutim, s novim ugovorom dolaze nova očekivanja i novi pritisci, budući da je 23-godišnji Srbin sada zadužen za ulogu vođe koji treba svoj tim da uvede u doigravanje po prvi put od 2013. godine.

 

Veliko iznenađenje među-sezone je Michael Porter Jr. koji je zavšio u Nuggets-ima. Porter Jr. je samo prije godinu dana prdviđan da bude top-3 pik na draftu, ali je pao na 14 poziciju zbog naznaka da će morati ići na drugu operaciju leđa. Denver će vjerovatno odmarati Portera cijelu sezonu da bi ga u potpunosti oporavili od povrede. Zdrav Porter Jr. bi učinio Denver konkurentom za titulu u godinama koje dolaze.

Tim je takođe odabrao dva igrača u drugom krugu drafta, Jarred Vanderbilt-a sa Univerziteta Kentucky i Thomas Welsh-a iz UCLA univerziteta. Poput Portera Jr., Vanderbilt je bio zapažen igrač u srednjoj školi, a predviđen je da bude top 20 pik drafta. Povrede su ga spustile za dvadesetak mjesta ali Vanderbil je u limitiranim minutama bio najbolji skakač u NCAA a pokazao je vještinu asistiranja.

Konačno, Isaiah Thomas se ponovno sastao s bivšim trenerom Michaelom Maloneom.Isaiah Thomasje potpisao jednogodišnji veteranski minimalni ugovor s Nuggetima u pokušaju da se oporavi od operacije kuka. Čini se kao da Thomas možda neće biti dostupan za nekoliko sedmica (ili mjeseci) u početku NBA sezone. Ipak treba spomenuti da je prije samo dvije sezone Isiah Thomas bio jedan od 5 najboljih igrača u NBA.

  1. Koje su najveće snage tima?

Postoji šansa da Nuggetsi završe sezonu sa najboljim napadom u ligi. Prošle su sezone bili najbolji napad u toku nekoliko mjeseci lige. Dodavanje Thomasa, ubacivanje Bartona u početni sastav ih čini još dinamičnijim za napad. Kroz dvije pripremne utakmice, Nuggetsi u prosjeku postižu 118,5 koševa po utakmici.

Napad je osmišljen oko briljantnog pregleda igre i asistencija Nikole Jokića. Sve se u Nuggets-ima vrti oko njega. Okružite ga sa super preciznim šuterima kakvi su svi u rotaciju osim Mason Plumlee-ja  i dobijate brzi napad u kome Jokić pronalazi otovrene šutere ili ubacivače Gary Harris, Jamal Murray i Barton  su izvrsni vanjski šuteri koji mogu spustiti loptu na pod i odigrati pik and roll.

Tim je takođe sposoban dominirati u skokovima . Prošle sezone Nuggetsi je bili na drugom mjestu u postotku ofanzivnih skokova. Dok je Jokic elitni skakač, Nuggetsi ima nekoliko igrača koji su sposobni kažnjavati protivnike na skoku, uključujući bekove poput Bartona i Murraya koji imaju nos da budu na pravom mjestu u pravom trenutku.

  1. Koje su slabosti tima?

Nije tajna da tim ima problema u defanzivnoj igri. Najveća zvijezda tima, Nikola Jokić, je često meta suparničkog napada, pogotovo u finišima utakmica kada se sumjere nan a njegovu očiglednu slabost – odbrana u prostoru. Za Denver poboljšanje u odbrani znači da Jokić mora poboljšati svoju brzinu i odbranu pik and roll-a.  Takođe je neophodno da bekovi Nuggets-a bolje brane ulaze i šut za tri poena koji je prošle godine bio najgori u ligi.

Povratak zdravog Milsapa bi trebalo da pomogne jer je on jedan od najboljih odbrambenih igrača u ligi.

  1. Koji su ciljevi tima?

Prošlo je 5 godina od kad su Nuggets-i zadnjii put igrali play off. Prošle godine su bili tek šesti tim u NBA istoriji koji je pobijedio u 46 utakmica a propustio play off.

  1. Koji je realni scenario za tim ove sezone?

Denver je ostvario 46 pobjeda prošle sezone uprkos povredi Milsapa zbog koje je propustio dvije trećine utakmica. Sa zdravim Milsapom i ostalim mladim igračima koji su za godinu dana iskusniji, 50 pobjeda u sezoni bi trebalo da bude ostvariv cilj.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s