Tajno oružje Denver Nuggets-a

Denver Nuggetsi su bili na ivici jedne od najimpresivnijih pobeda u sezoni 2017-18, jer su vodilli protiv Toronto Raptorsa  osam poena razlika, sa manje od 10 minuta u poslednjoj četvrtini. Pobeda protiv moćnih Raptorsa u gostima, samo dve nedelje pre kraja redovne sezone, bila bi snažan podstrek Denveru u borbi za play off.  Ali, baš kao što je Toronto učinio više puta u svojih 59 pobeda prošle godine, sjajna klupa je donela preokret.

Fred VanVleet, Delon Vright, C.J. Miles, Pascal Siakam i Jakob Poeltl su demolirali Denverovu drugu postavu, a potom i prvu, igrajući čitavu poslednju četvrtinu koju su dobili rezltatom 32-25 i vodili Toronto to konačne pobede od 114-110.

Iako startna petorka Toronta sa Kile Lovri-jem, DeMar DeRozan-om, OG Anunobi-jem, Serge Ibak-om i Jonas Valanciunas –om bila jedna od najboljih petorki u ligi prošle sezone, nadmašujući svoje protivnike u proseku za 9,4 poena na 100 poseda,  njihova klupa je bila još bolja. Druga postava u Torontu je prošle godine nadmašila svoje protivnike u proseeku za 19,2 poena na 100 poseda. Jednostavno rečeno, klupa Raptorsa  je bila efikasnija od prvog tima Golden State Wariors-a  i igrala bolju odbranu od Boston Celticsa (druga najbolja odbrana u ligi).

Ove predsezone, Denverova klupa ostavlja bolji utisak čak i od klupe Raptors-a.

Denver Nuggetsi su zapravo u prve četiri utakmice predsezone imali najbolju klupu u čitavoj NBA, s net ocjenom od 28,7. Njihov ofanzivni rejting od 119,5 takođe je na vrhu lige, dok je njihova odbrambeni rejting od 90,9 peta najbolji u ligi.

Ovo samo pokazuje da će ono što je prošle sezone bila najveća slabost, ove biti važna snaga. Na sledećoj tabeli možete da vidite razliku između startera i njihovih zamena u pripremnim utakmicama

U drugoj utakmici Nuggetsa, rezervni centar Mason Plumlee imao je imao noć karijere da je u pitanju regularna sezona,  šutirajući 11 od 11 iz igre za 23 poena, konstantno zakucavajući Lejkerse u tom procesu.

Malik Beasley, koji se borio za minute ​​u prve dve sezone, imao je najmekaniju ruku u ekipi, šutirao  je trojke 11 od 16 (.688), u proseku postižući 13,7 poena po utakmici u nešto više od 24 minute.

Torrey Craig, koji je započeo u dve utakmice, ali verovatno će biti prva krilna zamena kada sezona počne, odradio je lavovski posao u odbrani preuzimajući na sebe čuvanje nikog drugog do Lebron James-a u prve dve utakmice.

Juancho Hernangomez je imao sjajnu prvu utakmicu sa 19 poena i šutirao 5 od 8 za 3 poena.

Trey Lyles je bio glavna tema razgovora na  treninzima ne samo zbog košarkaškog umeća već i zbog sjajnih fizičkih predispozicija. Razvio se u glavnog košgetera druge postave i predsezoni beležio prosečno 12 poena, 6,7 skokova i 4 asistencije uz neverovatan proecenat šuta od 70%.

Možda je najzanimljiviji bio Monte Morris, Denverov treći plejmejker, koji je kao “ruki” prošle sezone odigrao samo jednu NBA utakmicu. U predsezoni Monte Morris je dirigovao igrom Nuggetsa sa lucidnošću i samopouzdanjem. U proseku je postizao 14 poena, imao 6 asistencija i 4 skoka uz 1, 5 ukradenih lopti.

Samo da podsetimo da je prošle godine Denverova klupa bila rak rana tima i da je beležila prosečan net rejting -24. Ako novootkrivena Denverova klupa bude u stanju samo da održava prednost koju starteri stvore, to će biti ogroman pomak u igri Nuggets-a i korak ka play off-u.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s