Šta se dešava sa Nikolom Jokićem?

Prethodnih nekoliko dana nisam bio motivisan da pišem jer je Nikola igrao daleko od svog prosjeka. U poslednje četiri utakmice Jokić jednostavno nije želio da šutira. U prosjeku je imao 4 šuta po utakmici i bilježio prosječno 5 poena. Na poslednjoj utakmici koju su Nuggetsi izgubili protiv Mephis Grizlija 89:87 Nikola je svoj jedini šut uputio u zadnjoj sekundi utakmice i promašio. Šta se dešava sa Nikolom?

Slične stvari su se dešavale i prošle godine kada je u Februaru Nikola igrao sjajno i imao 4 triple double a onda u Martu je na tri utakmice pao na manje od 10 poena. Prošlogodišnji razlog je bio povratak Paul Millsap-a u prvu postavu. Dolaskom Milsapa Denverova odbrana je poboljšana ali je napad izgubio svoju oštricu. Milsap je usporavao  tok napada, zagušivao reket i nije se brzo uklopio u igru brzog protoka, utrčavanja i šuta za tri poena. Kada se Milsap uklopio i Nikolina igra se vratila na stari nivo.

Šta je problem ove godine? Denverov napad je bio osmišljen da maksimalizuje Nikoline potencijale. Umjesto Wilson Chandler-a u startnu postavu je ubačn WIll Barton i Jokić je bio okružen sa 3 sjajna šutera. Ako bi Jokić asistirao ostavljao mu se prostor za šut, ako li bi šutirao otvarao se prostor za asistencije. Igra je bila brza, lopta je išla od ruke u ruku i Nikola je uvijek bio blizu triple double. Povreda Bartona je nažalost promijenila i način igre Nuggetsa. Umjesto Bartona u startnu postavu je uskočio Torrey Craig koji je dobar odbrambeni igrač ali veoma loš šuter koga protivničke odbrane ostavljaju samoga i dopuštaju mu da šutira kad god poželi.

Na tabeli možete da vidite Jokićevu statistiku sa Craig-om i bez njega.

Upravo je Torry Craig razlog loše, letargične i nezainteresovani igre Nikole Jokića. Njegova nezainteresovanost da šutira nije problem već simptom problema a to je Denverova igra u napada sa Torrey Craigom. Iako ovo možda nije najbolji način, ali Nikola svojim ne šutiranjem ustvari upućuje poruku treneru da je vrijeme da iz startne petorke izvede Torrey Craig-a a ubaci Hernangomeza koji se mnogo bolje uklapa u  tzv. Jokicball i koji je jako dobar šuter za tri poena. Ja se iskreno nadam da će Trener Malone već noćas napraviti rokadu i siguran sam da će se to automatski odrazati na igru Nikole Jokića.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s