Denver pobjeđuje na krilima Jokića

U trenucima kada su igrali sjajno i izbili na prvo mjesto Zapadne konferencije, Nuggetsi su doživjeli šok jer su im se povrijedili još dva bitna igrača iz prve postave, Garry Harris i Paul Milsap. Sa već povrijeđenim Will Bartonom, Nuggetsi su bili desetkovani, a čekali su ih jako dobri timovi Memphis i Oklahoma. Tada je stvari u svoje ruke preuzeo Nikola Jokić. Protiv Mephisa je postigao 27 poena, imao 12 skokova i 6 astistencija i Nuggetsi su pobjedili 105:99. Nakon dva dana pauze dočekali su Oklahomu sa dva All star igrača Westbrook-om i Paul Georgeom. U borbi za prvo mjesto zapada ponovo je Jokić zablistao i vodio Nuggetse do pobjede rezultatom 109:98. Ponovo je predvodio tim u gotovo svim statističkim paramterima sa 24 poena, 15 skokova, 9 asistencija i 3 ukradene lopte.

Dva zaključka se nameću. Nuggetsi ove godine su nevjerovatno napredovali u odbrani i trenutno su među 5 najboljih odbrambenih timova u NBA. Zasluge za napredak su se davale Paul Milsapu koji je zaista bio jedan od najboljih odbrambenih igrača u ligi. Kada se on povrijedio, svi komentatori su govorili da je jedini način da Denver pobjeđuje njihov napad i da bi bez Milsapa cilj trebao biti postići više poena od protivnika. Međutim i bez Milsapa, kao Gary Harris-a koji je takođe jedan od boljih odbrambenih igrača u timu, Nuggetsi su držali i Memphis i sjajni napadački tim Oklahome ispod 100 poena.  Očigledno je da je cijeli tim prihvatio da igra snažnu odbranu koja im donosi pobjede. Čak je i Nikola ove godine postao dobar odbrambeni igrač sa pozitivnim odbrambenim net rejtingom.

Drugi zaključak je da Jokić igra onoliko koliko treba. Kada su svi starteri zdravi, on je zadovoljan da asistira i razigrava druge. Kada njih nema, Jokić preuzima na sebe i teret postizanja poena. Osim toga, već odavano je poznato da Jokić čini druge boljim tako da gotovo nije ni važno ko su igrači koji ga okružuju, on će od njih napraviti dobre košarkaše i pobjeđivati. Uživajte u Nikolinim majstorijama:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s