Jokić šou

Nikola Jokić je priredio novi NBA šou. I to u velikom derbiju, spektakularnoj utakmici u kojoj je Denver direktnog rivala za najvišu plej-of poziciju, Oklahomu, pobjedio sa 121:112.

Jokić je meč završio sa 36 poena (šut za dva 7/18, za tri 4/7), 10 asistencija, devet skokova i blokadom. Ali, sama statistika može odmah da ustupi mesto drugim stvarima, jer Jokić je od ovog meča i napravio spektakl.

Oklahoma uopšte nije naivan tim. Do treće pozicije u Zapadnoj konferenciji stigla je predvođena nestvarnim tandemom spoljnih igrača koji čine Rasel Vestbruk, koji igra u tripl-dabl ritmu na svakom meču (proseci: 22,5 poena, 11,3 skokova, 11 asistencija) i koji je ubacio 128 poena na poslednja tri nastupa, te Pol Džordž, koji je samo u februaru imao tri meča sa 45 ili više poena.
Uz to, Tanderi su u Denver stigli odmorni, tri dana nisu igrli utakmicu i bili su rešeni da zaostatak od tri pobede za Nagetsima  umanje, a u nastavku sezone, u kome će biti domaćin poslednjeg duela ovih timova pre plej-ofa, i preteknu kako bi preuzeli bolju poziciju.
Međutim, jedno je nešto željeti protiv ovakvog “Jokićevog Denvera”, ma koliko da ste jaki, a nešto sasvim, sasvim drugačije – sprovesti to u djelo.

Jer, nije trebalo dugo Nikoli da otpočne svoj šou. Uostalom, već u prvom poluvremenu, za 16 minuta na parketu, ubacio je 19 poena, pogodio tri trojke i imao sedam asistencija i tri skoka. Bio je apsolutno najbolji igrač na parketu, pomogavši domaćinu da izgradi prednost od 64:51.

Sjajno su Nugetsi odigrali treću dionicu i trojkom Jokića otišli na 87:71 iako Oklahoma samo četiri minuta ranije bila na pet poena zaostatka. “To bi bilo to”, mora da su pomislili navijači Nagetsa. A zapravo, to je bio tek početak.
Jokić je izašao na “+17”. Vratio se sedam minuta pre kraja, jer je Oklahoma prišla na sedam poena zaostatka. Minut i po kasnije, Oklahoma je vodila, prvi put od rezultata 36:38.

Pol Milsap je odigrao veteranski u tim trenucima, ne dozvolivši da preokret preraste u čudo. A onda je Jokić,  stupio na scenu.
Najprije je pogodio slobodna bacanja za odlazak na 107:104, potom navukao odbranu rivala na sebe pa asistirao Mareju za trojku, a onda prodorom donioo 112:106 Denveru, uz minut i po do kraja.

Jokić je dao i pet narednih poena za Nagetse, sve sa linije penala. Jer, on je vodio loptu sa svoje na tuđu polovinu, organizovao akcije… Preuzeo je ulogu istinskog vođe, što u suštini i jeste. Onih 36 poena, 10 asistencija, devet skokova i blokada to sasvim dovoljno svjedoče.

A i ovaj podatak: meč jeste bio napet do poslednjeg minuta. Ali, dok je Jokić bio na parketu, Denver je dao čak 22 poena više od moćnog rivala. To je već moć, to je već priča za sebe. A ova sezona Denvera je zapravo jedna fenomenalna Jokićeva priča. Uostalom, njemu je, a ne Vestbruku ili Džordžu, cela hala skandirala “MVP! MVP!” u poslednjem minutu. Kako je igrao, uopšte i ne čudi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s